Dobře placená volná místa jsou především v Praze a středních Čechách

Praha 27. 2. 2013Stěhování anebo dojíždění za prací není v Česku příliš populární. Nabídka volných míst a průměrné platy v Praze a ve středních Čechách však už stojí za zvážení. Poptávka po zaměstnancích v oblasti obchodu, gastronomie, ale také ve strojírenství a elektrotechnice je navzdory recesi dostatečná. Vyplývá to z aktuální nabídky práce na portálu ANNONCE.cz, která momentálně eviduje 3 286 inzerátů na volná místa v Praze a středních Čechách.

V Praze a Středočeském kraji je zároveň dlouhodobě nejnižší míra nezaměstnanosti. Stále zde chybí nejvíce pracovníků v řemeslných oborech. V těchto profesích je tedy šance pro mnoho nezaměstnaných. Největší příležitost najít si práci v těchto regionech mají řidiči, případně skladníci, pro něž ANNONCE v hlavním městě aktuálně eviduje 250 inzerátů. Strach o práci nemusí mít ani kuchaři a kuchařky, případně servírky a číšníci, pro které se zde najde 199 volných pozic v kategorii pohostinství a cestovní ruch. Volná místa se nabízí také v administrativě, kde je aktuálně 195 nabídek.

V případě řemeslných prací se přitom v Praze a středních Čechách často nabízí i nadstandardně placené pozice. Výjimkou nejsou podle stránek ANNONCE.cz ani nabídky platu okolo 25 000 Kč měsíčně pro kováře, sklenáře či nástrojaře.

Přitom z průzkumů vyplývá, že až 60 % populace by ani v případě hrozby ztráty zaměstnání nebylo ochotno se za prací přestěhovat do jiného kraje.  V mnoha případech se o tom ale vyplatí uvažovat, protože šance nezaměstnaných uplatnit se na trhu práce se tím zvyšuje. To potvrzuje i Michaela Luňáková: „Jako absolvent jsem v Liberci nemohla najít práci. Nikdy jsem své rodné město nechtěla opustit. Když jsem ale dostala nabídku pracovat v Praze, rozhodla jsem se, že to zkusím. Svůj první podnájem jsem si našla přes ANNONCI.“

Podnájmů v Praze a okolí je dost a nemusí zruinovat vaši peněženku. „Dnes už je poměrně běžné, že dva mladé páry se z Moravy přestěhují do Prahy a zde si najdou společný pronájem. Navíc po zapracování v novém zaměstnání je pro ně reálné najít startovací byt i v metropoli už od miliónu korun. To je něco kolem 5-6 tisíc měsíční splátky při sjednání hypotéčního úvěru na 30 let,“ dodává odborník na segment reality Petr Langer z ANNONCE. 

Druhou možností je do jiného města či kraje s větší nabídkou práce dojíždět. Z některých regionů s vysokou nezaměstnaností se může zdát vzdálenost nepřekonatelná. Z hlediska času to už může vypadat jinak. „Do práce v Praze dojíždím denně z Ústí nad Labem. Vlakem mi cesta trvá hodinu a deset minut a z nádraží do práce to mám jen chvilku. Mí bývalí spolužáci v Praze či Brně však cestováním do zaměstnání kvůli zácpám či bydlišti na okraji města stráví také téměř hodinu,“ popisuje svou situaci obyvatel Ústeckého kraje Ondřej Klein.

 

O společnosti ANNONCE a.s.:
ANNONCE a.s. je tradiční česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. ANNONCE byla založena v březnu roku 1990 jako tištěné médium, ve kterém byly prezentovány inzeráty. V dnešní době tištěné médium vychází čtyřikrát týdně ve třech různých dílech a týdenní náklad se pohybuje okolo 100 - 110 tisíc výtisků. Jen v roce 2011 ANNONCE otiskla 2,125 milionů inzerátů. Online verze ANNONCE vznikla v roce 1997 a od té doby má téměř 300 tisíc registrovaných uživatelů a okolo 350 tisíc reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE v průměru publikuje 250 tisíc inzerátů. Z toho například jen reality tvoří 80 tisíc, dalšími početnými a hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka. ANNONCE svým zákazníkům usnadňuje cestu každodenními běžnými i životními změnami, a to tak, že jim poskytuje služby, díky kterým najdou vše, co hledají.

Kontakt pro média:
E-mail: press@annonce.cz
Mobil: 603 533 233

Zuzana Michalová
DataConsult CZ, s.r.o.
E-mail: zuzana.michalova@dataconsult.cz
Mobil: 603 578 866

Zpět na seznam článků

UIG