Automobily v ČR: jaké jsou a kolik vozí lidí?

Praha 30. 10. 2012 - V České republice je aktuálně registrováno téměř 4,6 milionu osobních vozidel. Na jedno osobní auto tedy připadá zhruba 2,27 obyvatele. Čísla se samozřejmě ještě liší podle krajů, ale nikde v republice nenaleznete okres, kde by na jeden osobní automobil připadali více než 3 obyvatelé. To dokazuje, že zájem o vozy je opravdu stále. Které ale patří mezi favority?

Skutečné preference, nebo mediální tlak?
Aktuální statistika společnosti ANNONCE ukazuje, že lidé nejvíce hledají automobily s označením 4x4. Tedy ty, které mají pohon všech čtyř kol. K takovým patří nejen terénní vozy, ale i řada osobních automobilů. „Toto označení se stalo díky reklamám pro mnoho zákazníků zaklínadlem, ne ve všem je ale výhodné.“ komentuje situaci Aleš Marvánek, expert na segment Auto-moto z ANNONCE.  A dodává: „Čtyřkolky mohou svým majitelům dobře sloužit na těžko zvladatelných površích nebo za nepředvídatelné situace na vozovce. Jen by měl zájemce vědět, že jejich provoz bývá nákladnější.“ Je tedy opravdu na každém, čemu bude chtít dát přednost.

Z druhé ruky neznamená staré
Na trhu je skutečně nepřeberné množství možností výběru. Výzkumy dokazují, že lidé dávají přednost vozům z druhé ruky před vozy novýmNe vždy to nutně musí znamenat, že je automobil starý. Na www.annonce.cz najdete v nabídce skoro tisíc vozů s letošním rokem (2012) v kolonce datum výroby! Na své si ale na druhou stranu přijdou i zájemci o sběratelské kousky. Nejstarší nabízený vůz je americký veterán z roku 1932.

Škodovka je stálice
I přes stálý tlak zahraničních značek si mezi českými spotřebiteli drží značka Škoda přední pozici. Vozů této automobilky je na našich silnicích opravdu nejvíc. Vůbec nejoblíbenějším modelem je Fabia, druhé místo patří Octavii a bronzovou příčku si drží Felicia. Vozy Škoda patří k nejvyhledávanějším i na www.annonce.cz. Mezi inzeráty najdeme starší modely za pár tisíc, ale i luxusní verzi za více než 1 milion korun.

Rozhoduje cena a stáří
Obvyklou částkou, kterou jsou lidé ochotní utratit za starší automobil je 50 000 – 120 000 korun. Pro zájemce nejsou rozhodující najeté kilometry, ale stáří vozu. Vyhledávají se nejčastěji vozy ve věkovém rozmezí 0 – 7 let. I když by se někomu mohlo zdát, že automobil je po sedmi letech starý, není to až tak docela pravda. Průměrný věk vozového parku v ČR se pohybuje na hranici 17 let. Což svědčí o jeho dlouhodobě nedostatečné obměně. Ta byla např. v loňském roce na hranici 8%, přičemž necelá 3% tvořily vozy ojeté.

Existují u ojetých aut alternativy pohonu?
Vývoj nových technologií v oblasti automobilového průmyslu začíná rozšiřovat i nabídku ojetých vozů. Nedávno uvedené modely s hybridním pohonem už se pomalu dostávají na trh s ojetými auty. V ANNONCI je tedy také možné najít pár takových kousků. Zájemce o alternativnější pohon jistě potěší i široká nabídka vozů na LPG.

Statistický výzkum společnosti ANNONCE dokazuje, že nabídka je opravdu široká, stejně jako vkus a preference jednotlivých spotřebitelů. Ve většině případů můžeme říci, že nabídka uspokojuje poptávku a kupující tedy v 90% najdou to, co hledali.

 

O společnosti ANNONCE a.s.:
ANNONCE a.s. je tradiční česká společnost zabývající se poskytováním a zprostředkováním služeb a obchodu svým zákazníkům. ANNONCE byla založena v březnu roku 1990 jako tištěné médium, ve kterém byly prezentovány inzeráty. V dnešní době tištěné médium vychází čtyřikrát týdně ve třech různých dílech a týdenní náklad se pohybuje okolo 100 - 110 tisíc výtisků. Jen v roce 2011 ANNONCE otiskla 2,125 milionů inzerátů. Online verze ANNONCE vznikla v roce 1997 a od té doby má téměř 300 tisíc registrovaných uživatelů a okolo 350 tisíc reálných uživatelů za měsíc. Denně ANNONCE v průměru publikuje 250 tisíc inzerátů. Z toho například jen reality tvoří 80 tisíc, dalšími početnými a hojně využívanými rubrikami jsou Práce, Auto-moto a Seznamka. ANNONCE svým zákazníkům usnadňuje cestu každodenními běžnými i životními změnami, a to tak, že jim poskytuje služby, díky kterým najdou vše, co hledají.

Kontakt pro média:
E-mail: press@annonce.cz
Mobil: 603 533 233

Zuzana Michalová
DataConsult CZ, s.r.o.
E-mail: zuzana.michalova@dataconsult.cz
Mobil: 603 578 866

Zpět na seznam článků

UIG