Přečtěte si všechny články o přeměně

Jak toaletka a gauč dodaly šmrnc pokoji pro hosty

13. srpna 2015

Podívejte se, jak pokoj, který sloužil spíše jako odkladiště, přeměnit v místnost, kde budete rádi pracovat a hosté rádi nocovat. V hlavních rolích: jedinečný starý gauč a dýhovaný toaletní stolek.

Pokoj pro hosty byl v bytě nájemkyně Lenky největším provizoriem. Sloužil spíše jako odkladiště a díky velkému červenému gauči i jako azyl pro návštěvy. Designérka Pavla Kirschner proto dostala volnou ruku k proměně a stručné zadání, aby pokoj dále nesloužil jen jako prostor pro hosty, ale i jako pracovna.

Takto vypadal pokoj pro hosty před proměnou. Kralovala mu těžkopádná červená pohovka.

Víte, že jsme nepředělávali jen pokoj pro hosty, ale rovnou celý byt? Podívejte se proč a jak!

Tato místnost je zároveň součástí proměny celého bytu, kterému se designérka Pavla rozhodla dát eklektický vzhled. A pokoj pro hosty se rozhodla „poeklektičtit“ hlavně skrze nejvýraznější kousek nábytku – gauč. Červené sofa tak v pokoji nahradil krásný starý pochromovaný gauč pořízený přes inzerát na webu.

I z tak starého kousku dokáže šikovný čalouník vytvořit novodobý klenot.

Výměnou gauče navíc designérka pokoj opticky zvětšila. Staré sofa totiž působilo v tak malé místnosti těžkopádně. Nový gauč dostal svůj eklektický vzhled především díky třem upraveným matracím, které dle Pavlina zadání potáhl čalouník. „Na sedáky jsme kvůli co největší odlišnosti použili různorodé látky a vzory. Čalouník mě ale potěšil nejvíc tím, že při čištění dokázal zanechat vnitřek sedáků s originálními pružinami. Na gauči se tak bude hostům pohodlně spát,“ poukazuje na další výhodu nového kusu nábytku designérka Pavla.

Gauč ale není jediným kusem nábytku, který se chlubí několika vzory naráz. Podívejte se na dvě eklektická křesla od Jindřicha Halabaly!

Z pohodlného gauče se dá také příjemně koukat na televizi, kterou Pavla do pracovny přemístila z obývacího pokoje. Lenka si tak při práci může jednoduše pustit zprávy a po očku sledovat, co se děje doma i ve světě.

Jak to tedy v pracovně/pokoji pro hosty po proměně vypadá? To zjistíte v tomto krátkém videu.


Nejzajímavějším kouskem nově zřízené pracovny je však samotný pracovní/toaletní stolek, který Lenka s Pavlou sehnaly také přes inzerát na webu za dva tisíce dvě stě korun. Pravda, byl trochu dražší na to, že byl v nálezovém stavu, ale díky svým ohnutým trubkám do pokoje skvěle ladil k novému gauči. Skutečný vzhled toaletky přesto Pavlu zaskočil. Jestliže původně počítala jen s drobnou úpravou u truhláře, bylo jasné, že repasování nakonec zabere mnohem více času.

Poznali byste, že se jedná o stejný toaletní stolek?

Místo renovace jednotlivých kusů dřeva se proto rozhodla pro dýhování teakovým dřevem. „Dýhování sice není levná záležitost, ale repasované kusy nábytku na pohled zaujmou více než samotné dřevo. Truhlář totiž po celé ploše toaletky vytvořil nádhernou kresbu, která přitáhne pozornost každého, kdo vstoupí do pokoje,“ vysvětluje designérka.

A na kolik takové dýhování vyjde? Počítejte s tím, že si za dobrou práci truhlář řekne zhruba o tři čtyři tisíce korun, záleží na místě a vyhlášenosti truhlářské dílny.

Stačí jen odklopit víko a z pracovního stolu se rázem
stane elegantní dámská toaletka.

Pavla tak za toaletní stolek nakonec zaplatila zhruba šest tisíc korun plus ještě pár stovek za galvanizaci starých trubek. Za tuto sumu ale nájemkyně Lenka získala jedinečný kus nábytku, který jí dobře poslouží nejen, když bude chtít pracovat, ale i ve chvíli, kdy se bude potřebovat nalíčit. „Navíc pokud byste si chtěli vyhlédnout podobný kousek v obchodu, který renovuje nábytek, pod deset tisíc byste ho nepořídili,“ odhaduje skutečnou cenu Pavla.

A v designovém obchodě byste případně utratili ještě víc. Nájemkyně Lenka tak díky repasování získala nejlevnější kousek široko daleko. S podobnými stolky z velkoobchodů s nábytkem se totiž srovnávat nedá. Není totiž z nekvalitní dřevotřísky.


Přečtěte si všechny články o přeměně

comments powered by Disqus