Další zážitky s golfíkem Ládíkem najdete tady.

Jak se sbalit na všechna roční období do 1 krosny?

17. května 2018

Kde sehnat kvalitní oděv na pořádnou výpravu s parádním poměrem cena/výkon? Nechte si poradit od našich cestovatelů Vojty a Ľubky, kterým se nakonec povedlo sbalit veškeré oblečení na celý rok do jedné krosny.

Představte si svůj šatník. Úplně všechny věci, které v něm máte. I ty uskladněné na příští sezónu. Hadry jarní, letní i ty zimní. Kdybyste to všechno i s botami vyskládali třeba na zem v ložnici, jak velkou plochu by to zabralo? Pokud nejste minimalisti, asi pořádnou, co?

Upřímně, kolik oblečení skutečně vlastníme, jsme si uvědomili, až když jsme se před odjezdem začali stěhovat. Byla toho spousta! Úplně nejhorší na tom bylo, že oblečení na čtyři roční období se muselo vejít do 65litrového báglu. A to i s karimatkou a spacákem! Jednak proto, abychom tu krosnu unesli, druhak proto, že v našem golfíkovi Láďovi z Annonce zase tolik místa není.

Když si z golfíka Ládíka uděláme postel, sami vidíte, že nám moc místa nezbývá. Natož když se Vojta takhle rozcapí. Teď už asi chápete, proč jsme se museli sbalit „úsporně“.

Nastala panika. Co budeme dělat? To přece není možné se sbalit! Nakonec rozhodnutí padlo na funkční oblečení. Je lehké a neobjemné, což je zejména u oblečení, které má v chladném počasí zahřát, velká výhoda. Jako další kritérium balení byly vrstvy. Prostě si zabalit víc tenkých svršků a těch si pak obléct tolik, kolik klima žádá.

Funkční oblečení a další kousky vhodné na sport i túru najdete taky na Annonci. Podívejte se sami.

Jenže funkční oblečení jsme nevlastnili skoro žádné. Doteď jsme všechny cesty zvládali s oblečením, co nosíme běžně. I do hor jsme vyráželi v džínách. Ale představte si, že zmoknete v džínách a pak je sušíte v autě či stanu a je chladno. Není to moc praktické řešení. Podobně jako pořádný pletený svetr, který zabere půlku krosny. Takže jsme si museli pořídit téměř všechno úplně nové. Což znamenalo výrazné nabourání rozpočtu. Kdybychom chtěli na tomto druhu oblečení ušetřit, skoro jistě bychom byli odkázáni na nekvalitní a často velmi nehezké kousky. Ceny špičkových a designově zajímavých modelů se ale šplhají do závratných výšin…

Milý Ježíšku, letos bychom si přáli: termotrička, rukavice, ponožky… A dobrou bundu!

Termotrička, ponožky, rukavice, lehké svetry, to vše šlo sehnat docela hladce. Alespoň jsme konečně věděli, co si přát pod stromeček. Největší oříšek byl vybrat všestrannou bundu. Takovou, aby v ní bylo teplo, ale zase ne moc, když třeba šlapete do kopce s batohem na zádech. Po hodinách strávených ve všemožných obchodech, kamenných i těch online, jsme narazili na jednu sympatickou českou značku. Akorát měla jenom jeden krámek. V Brně. Moc jsme neváhali a vyrazili vlakem na výlet. Ten jsme si ještě vylepšili zastávkou v zasněžené Macoše. Důležité je umět spojit příjemné s užitečným, že…

Mít po ruce teplé oblečení je základ každého našeho výletu. Proto s sebou máme skoro vždy aspoň jeden batoh, kam se dá nějaký ten svršek nacpat.

V obchůdku značky Mill jsme se setkali s úžasným přístupem. Hned, jak jsme si popovídali o tom, na co vlastně oblečení potřebujeme, pro nás vybrali nejvhodnější modely. Dozvěděli jsme se opravdu hodně o materiálu Gelantos, ze kterého jsou vyrobeny bundy i kalhoty. Je neporézní, díky čemu krásně odvádí vlhkost a je zároveň nepromokavý a neprofoukavý. Bundy, které jsme si vybrali, nemají teplou podšívku. Takže nehřejí zbytečně, když není potřeba. Stačí si pod ně ale oblíknout obyčejnou fleecku a jste pěkně v teple i v třeskutém mrazu.

Všechny vlastnosti oblečení jsme měli možnost vyzkoušet hned v Patagonii, kde fouká silný vítr skoro každý den. Při výstupu k Fitz Roy dokonce fičelo tak silně, že jsme před posledním stoupáním museli zůstat v kempu, jinak by nás vítr určitě shodil ze skály. Na jednom místě jsme byli v jeden den v kraťasech a druhý zase v zimní čepici. Navíc některé dny pršelo i kolmo.

Přečtěte si, proč bylo stanování na Fitz Roy dokonce až životu nebezpečné.

Mít kvalitní bundu do nepohody, ve které se ale zbytečně nezapotíte, je k nezaplacení. Jsme rádi, že jsme takové kousky našli. A dokonce hezké české!

Bundy a kalhoty obstály na jedničku. A co je skvělé a oceňuje to i naše malicherné já – na rozdíl od jiných přehnaně barevných kreací, které jsme viděli jinde, mají bundy Mill čistý a jednoduchý design. A co je na tom všem nejlepší? Je to česká značka a nestojí majlant!

Takže i když se to na začátku zdálo nemožné, nakonec jsme se zvládli sbalit každý do jedné krosny. Po pár měsících, kdy jsme zažili tropické vedro, kroupy a teploty okolo nuly, silný vítr a déšť, vlhko tropického pralesa i mírné teploty blížícího se podzimu na jižní polokouli můžeme potvrdit, že jedna krosna pojme všechno, co člověk k životu potřebuje. Nesmí v ní ale chybět mýdlo na praní :)


Další zážitky s golfíkem Ládíkem najdete tady.

comments powered by Disqus