Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

Lelí Hnidáková: Bulteriérka Amélka je naše prvorozená, přesto jsou s dcerou parťačky

11. května 2016

Pokud si chcete pořídit psa do rodiny, asi tušíte, že je třeba to dobře promyslet. Jenže ono to platí i v případě, kdy třeba rodinu ještě nemáte a v blízké budoucnosti ani neplánujete. Jako v případě Lelí a Kuby Hnidákových, kteří si pořídili bulteriérku Amélku.

Amélka je s námi šest let a vnímáme to tak, že je naše prvorozená. Vždy jsme ji vnímali, jako naše dítě, a tak jsme všechno dělali s ní. Všude jsme ji od malička tahali a ona si zvykla na náš aktivní život. Stejně jsme to pak udělali i s dcerou, která se narodila před třemi lety,“ popisuje Lelí, která mimo svou roli mámy také peče sladké cupcakyaktivně bloguje.

Bulteriérka Amélka má dobrý vztah k dětem. Evidentně už od chvíle, kdy jsou ještě v bříšku.

Kromě volného času zasáhne pes i váš domácí rozpočet

Pokud si plánujete pořídit psa a jednoho lidského prcka už doma máte, měli byste zvážit, zda na psa budete mít dostatek času. Zasloužilí rodiče vám potvrdí, že nejtěžší jsou začátky. A stejné je to i se psy. Štěně je velmi náročné na čas – musíte se věnovat jeho výchově, naučit ho alespoň základní povely a mít dostatek trpělivosti. I když je pravda, že pes váš život opravdu změní, jde jen o to, zda dokážete vše skloubit dohromady.

Podobně jako Lelí s rodinou:
„Amélka s námi objela všechny bikerské závody po Evropě, koupala se v moři, chodila do práce, slavila Vánoce i narozeniny. Je to prostě právoplatný člen rodiny. Kromě toho, že ji taháme všude s sebou, uvědomujeme si, že i ona má své potřeby, takže minimálně jednou za týden se necháme vytáhnout ven my od ní a jdeme na velkou rodinnou procházku do lesa nebo na pole, kde je Amélka nejspokojenější. Hodně se taky změnilo naše vnímání času a priorit, všichni nás varovali, že nás bude stát pes hodně času a bude nás omezovat. My jsme si to zvládli doma nastavit tak, že je pro nás Amélka obrovským přínosem a nedovedeme si představit, že bychom přišli domů a ona tam nebyla.“

Kromě dostatku času na psa i rodinu musíte zvážit mnoho dalších rozhodnutí – třeba finance. I když nebudete počítat náklady na krmivo, očkování, odčervení, pelíšek, vodítka, hračky nebo pamlsky, může vás zaskočit nečekaná nemoc nebo úraz. Cena náročnější diagnostiky nebo operace se může jednorázově vyšplhat k několika desetitisícům.

Rodinná idylka u Hnidákových.

Tip: Přečtěte si článek, ve kterém jsme dali dohromady ceny nejčastějších úkonů u veterinářů.

Na podobná rizika upozorňuje i Lelí: „Fakticky se změnily výdaje. Kupujeme prémiové krmivo, Amélka měla i nějaké zdravotní potíže, takže nás vyjde průměrně asi 1 000 korun měsíčně navíc.

K dětem se hodí hlavně trpělivá plemena

Bulteriér asi nebude první plemeno, které byste doporučili rodině s dětmi. Kolem této rasy totiž existuje mnoho nepravd a křivd. „K dětem jsou ideální nejen z důvodu, že je budou ochraňovat a přijmou je za svoje, ale zvláště proto, že mají posunutý práh bolesti a jsou velice tolerantní. Naše dcera Sárinka od malička lezla Amélce do pelíšku, tahala ji za uši a vřískala… Amélka to všechno vydržela a teď už z nich jsou nerozlučné parťačky – Sára bez ní nedá ani ránu a Amélka se s ní moc ráda tahá o hračky a honí po bytě. Prostě jako bychom doma měli dvě děti,“ říká Lelí.

Existují plemena, která mají s dětmi více trpělivosti. Bulteriérka Amélka ze sebe například nechá udělat i dětského koníka. Pamatujte ale, že i sebetolerantnějšího psa nesmíte nechat s dětmi o samotě.

Ať už jde o bulteriéra nebo retrívra, měl by být vždy hlavním požadavkem co nejlepší přirozený vztah k lidem a především k dětem. Je však potřeba si říct narovinu, že každý pes může kousnout. Pokud chcete předcházet možným problémům a zajistit si pohodové soužití, můžete se řídit několika jednoduchými pravidly:

  1. a) Malé děti by nikdy neměly být se psem o samotě.
  2. b) Pes musí mít svoje místo (pelíšek), kam mu dítě nechodí.
  3. c) Dítě je dobré přiměřeně k věku učit rozumět psímu chování a varovným signálům, které pes vysílá, pokud se mu něco nelíbí (pomoci může rodičům kniha Modrý pes).
  4. d) Dítěti by mělo být opakováno, že se na psa nesahá, když jí a spí. Pokud má pes předmět, který dítě chce, musí zavolat dospěláka.

Každý pes je tedy jiný a vždy byste měli být obezřetní. I přesto existují rasy, které jsou pověstné svou trpělivostí k dětem. Jsou to plemena jako například zlatý retrívr, labradorský retrívr, border kolie, boxer, francouzský buldoček, mops nebo kavalír king charles španěl.

Správný výběr je ale třeba zvážit i z pohledu možných nevýhod. Třeba poslední tři zmíněná plemena mohou mít častěji dýchací obtíže kvůli zkrácenému nosu, problémy s očima a kavalír king častěji také se srdcem. Retrívři zase mohou trpět na dysplazii kyčelních kloubů. Border kolie potřebují hodně pohybu. Miniaturní plemena psů (čivava, jorkšírský teriér) mohou kvůli své velikosti přijít k úrazu nejen při hře, ale i při obyčejné manipulaci. Velké psy zase dítě nezvládne fyzicky (to je potřeba mít na paměti i u retrívrů).

Pokud chcete do rodiny psa z útulku, vybírejte spíš štěně

Dospělí psi z útulku nejsou k malým dětem obecně vhodní, protože nikdy nevíme, jakou měl pes v minulosti negativní zkušenost, zdali někoho v minulosti nepokousal a podobně. V úvahu přichází vzít z útulku štěně. Nevýhodou zůstává, že většinou neznáme rodiče štěňátka a můžeme být hodně překvapeni, co nám doma vyroste.

---

Téma soužití rodiny se psem není něco, co byste mohli podcenit. Nikdy nepořizujte psa pro dítě jako hračku. Vlastně ani psa dítěti. Psa pořizujete do rodiny, není možné očekávat, že pokud pětiletému dítěti dáte psa, bude se o něj starat třeba do svých dvaceti let. Psy si lidi pořizují hlavně pro potěšení, a tak je zbytečné vytvářet si místo toho starosti, kterým se dá předcházet. Jde především o bezpečnost vašich dětí.

Za tento článek děkujeme Hnidákovým, odborné rady poskytla Petra Malátková.

 


Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus