Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

Nenechte svého psa páchat škody. Museli byste je zaplatit

3. května 2016

Rozzlobený nebo rozlítaný pes dokáže někdy nadělat pěknou paseku. Proto naši odborníci v tomto článku shrnou, za co všechno jsou majitelé psů před zákonem odpovědní, případně jak mohou dokázat, že zrovna byli z obliga., za co všechno jsou majitelé psů před zákonem odpovědní, případně jak mohou dokázat, že zrovna byli z obliga.

Možná jste si před pár měsíci (naivně) koupili psa s tím, že si ho řádně vycvičíte a bude vás poslouchat na slovo. Jenže ejhle, ani ne o rok později spí miláček celé rodiny ve vaší posteli, rozkouše vše, co mu přijde pod zuby a když mu „přeskočí“, lítá nepolapitelně všude, kde může.

Je tohle váš případ? Pokud ano, měli byste se mít na pozoru a zamyslet se nad tím, co všechno by mohl váš mazlíček vyvést.

Pes by totiž měl svým majitelům hlavně přinášet radost, s drobnými starostmi, například čištěním koberců nebo jedním párem rozkousaných bot, se už nějak počítá. S čím ale majitelé často vůbec nepočítají, je jejich vlastní odpovědnost za čtyřnohého miláčka.

Utekl vám pes a poničil cizí majetek? Smůla, často za to zaplatíte vy

Jakkoliv se to může zdát nepochopitelné, byl dříve pes v právním smyslu pouhou věcí. Dnes už tomu tak není a i zákon vnímá psy jako živé tvory. Ať už si ale o nejlepším příteli člověka se čtyřma nohama myslí právo, co chce, je pes občas prostě a jednoduše nevypočitatelný (což může potvrdit nejeden soused a holt s tím musíte počítat).

Na dobře zajištěný výběh s plotem, přes který pes nepřeskočí, by měl podle našich odborníků myslet každý zodpovědný majitel stejně jako na kvalitní obojek a vodítko.

Pokud tedy pes způsobí jiné osobě nějakou škodu, musí ji uhradit jeho majitel. A je jedno, jestli byl zrovna pod dohledem svého pána, nebo vzal nohy na ramena potom, co mu začala být zahrada malá.

S výmluvami typu, že Žeryk skáče přes plot jen na cizí lidi, kteří se na něj špatně podívají, a hodné nechává na pokoji, tedy podle našich odborníků v žádném případě neuspějete.

A půjčíte-li psa třeba svému kamarádovi a hafan pod jeho dohledem zakousne slepici odvedle, odpovídá za psa společně s vámi i kamarád. Zase bez ohledu na jakoukoliv výmluvu, že si „o to ta slepice svým neustálým kdákáním už dlouho koledovala.“

Jsou ale důvody, díky kterým můžete být jako majitelé nebo osoby, kterým byl pes svěřen, zproštěni odpovědnosti za vzniklou škodu. A to:

  1. a) pokud pes slouží k výkonu povolání (např. služební pes) nebo k jiné výdělečné činnosti/ obživě; anebo pokud je pomocníkem pro zdravotně postiženou osobu a odpovědné osoby prokážou, že při dozoru nezanedbaly potřebnou pečlivost, případně že by škoda vznikla i navzdory pečlivosti;
  2. b) anebo pokud prokážou, že jim psa někdo například ukradl, čemuž se nedalo nijak zabránit.

Představte si tedy, že jdete po městě, budete mít psa na vodítku s náhubkem a proti němu vystartuje jiný pes, který podcení bojové schopnosti vašeho trhače, v zápalu boje mu strhne náhubek a... Hned vzápětí přiběhne jeho majitel a bude po vás chtít zaplatit ukousnuté ucho svého nevychovaného miláčka. Vy ale můžete v případném soudním sporu prokázat, že jste nezanedbali potřebnou pečlivost (pes měl vodítko a náhubek). Jak? Třeba na základě výpovědi očitého svědka nebo záznamu městského kamerového systému. Za ukousnuté ucho tak nebudete muset platit.

CO VÁM JAKO MAJITELŮM PSA NAŘIZUJÍ ZÁKONY?
  • Nezapomeňte také na to, že pes musí dostat ve stáří 3 až 6 měsíců povinné očkování proti vzteklině. Další očkování (proti tetanu nebo infekčním chorobám) už jsou dobrovolná.
  • Obce navíc mohou vybírat poplatky ze psů (ano, skutečně se to jmenuje poplatek ze psů). Za psa platí majitel psa staršího 3 měsíců, a to přímo obci dle jeho trvalého pobytu nebo sídla. Více o povinnosti placení se dozvíte přímo v zákoně a případně v příslušné vyhlášce.
  • Pokud chováte psa na území Prahy, musíte nechat svého mazlíčka staršího 6 měsíců trvale označit čipem a následně do 30  dní přihlásit do evidence chovatelů psů.

Poničil něco váš pes? Sepište raději s poškozeným záznam

Vždy tedy vycházejte z toho, jak byste se cítili, pokud by cizí pes poškodil váš majetek, nebo pokousal vaše bližní a dělejte vše pro to, abyste škodám předešli. Zaprvé je třeba zabezpečit místo, kde pes běžně pobývá. Zadruhé mu pořiďte kvalitní obojek i vodítkopsa mimo bezpečné místo volně nepouštějte, i když jste přesvědčeni, že váš mazlík jen štěká, ale nekouše.

Pokud k nějaké škodě dojde, vždy se snažte zjistit majitele poškozené věci (nebo zvířete) a pokuste se domluvit na náhradě škody – třeba zaplacením smluvené částky. O události si sepište a vzájemně podepište záznam, kde popíšete, jak ke škodě došlo, o jakou se jedná škodu a jak jste ji nahradili.

Neplaťte zbytečně peníze nejen za psa, kterého jste neuhlídali, ale i za auto, jež jste po prodeji zapomněli včas přepsat na nového majitele.

Pokud se ale majitele nepovede dohledat například ve chvíli, kdy váš 50kilový mazlík „upraví“ lak a karoserii drahému autu, navštivte jednoduše nejbližší policejní stanici a pravdivě popište, co se stalo.

Nahradit škodu v podobě ukousnuté tkaničky zvládne každý. Větší potíže nastanou, když pes způsobí škodu na zdraví či dokonce životu člověka. V tomto případě může být majitel dokonce trestně odpovědný a pak už nepůjde „pouze“ o peníze.

I  sebechytřejší pes je stále zvíře. Musíte proto přemýšlet za něj.


Pořizujete psa? Poradíme vám s výběrem

comments powered by Disqus