Prosincové bububu: Zákony se od nového roku změní – vy jste o tom nečetli?!

23. prosince 2015

Přelom roku nahrává k využívání nevědomosti lidí a jejich strašení kvůli novým zákonům a jejich úpravám. Jak prokouknout podobné praktiky vám na příkladu „výhodné“ správy datové schránky pro OSVČ poradí advokátka Eva Decroix.

Znáte to? Přijdete „uondaní“ z práce a při bezduchém prohlížení novin narazíte na článek, který vás zvedne ze židle a zaručeně probere? U mě to byl tentokrát běžný inzerát.

Zcela obyčejný inzerát, obvyklý v období před Vánocemi. Protože právě prosinec je ten správný čas na vyděšení populace tím, jaké hrůzy nás čekají v zákonech od začátku ledna. „Vy jste to nečetli? Vy to nevíte?!“ Přesně tento pocit – nestíhám, nestačím, to jsem nečetl – vždy nahrává zachráncům, kteří nás od neštěstí chtějí zcela zadarmo zachránit.

A tak jsem se dozvěděla, cituji: „!!! Povinné datové schránky pro OSVČ !!!“ (nebudu komentovat vykřičníky, které zde jistě jsou pro posílení důvěryhodnosti textu a ne proto, aby v nás vzbudily hrůzu a obligátní stažení v žaludku). V inzerátu se dozvíme, že od 1. ledna 2016 přijde změna zákona pro OSVČ. Asi mi uniká, kterého zákona, laskavý autor to zapomněl upřesnit. Ale čtěme dál. Podstatné totiž je, že inzerent nám nabízí službu zřízení a správy datové schránky na tři měsíce zdarma a „Měsíčně od 200 Kč.“

Pokud nechcete naletět, raději si vždy jednotlivé zákony sami pročtěte. Anebo se rovnou zeptejte odborníků v právních poradnách.

A teď raději fakta…

Proč mě to zvedlo ze židle? Neb autor neuvádí pravdu! Skutečnost je následující:

Za prvé: OSVČ nemusí mít zřízenou datovou schránku. Ani v roce 2015, ani v roce 2016.

Tendence je spíše opačná, Ministerstvo financí plánuje znemožnit podávání daňového přiznání k DPH přes datové schránky, i když právě elektronické podávání daňových přiznání bylo motivem pro mnoho lidí si schránku zřídit. Pokud ministerstvo udělá, co média vyhrožují, datové schránky se stanou tak trochu zbytečnými. Jak to ale nakonec dopadne, ještě nevíme. Zákon nebyl ani navržen, natož schválen, zatím se jedná jen o mediální „bitvu“.

Za druhé: Ke zřízení povinné datové schránky není třeba dělat absolutně nic. Ministerstvo vše zařídí a pošle vám dopis.

Pokud se kdokoli, včetně OSVČ, rozhodne si schránku zřídit dobrovolně, učiní tak návštěvou na poště nebo kterémkoliv jiném kontaktním místě Czech Point, a to zdarma.

Za třetí: Obsluhování datové schránky je stejně obtížné jako obsluha e-mailové schránky.

Správné používání datové schránky má dvě zlatá pravidla:

  1. 1) V sekci Nastavení, záložce Notifikační centrum, si nastavte notifikace zdarma na svůj e-mail. Zajistíte si tak, že pokud vám do datové schránky bude doručena zpráva, budete informováni e-mailovou zprávou. Nemusíte tedy sledovat datovou schránku samostatně.
  2. 2) Vše, co v datové schránce najdete, si uložte do svého počítače. Tj. nedoufejte, že dokumenty ve schránce ještě za čas naleznete, ale uložte si je nebo vytiskněte.

Nastavení těchto pravidel zvládne průměrně odvážný i podprůměrně inteligentní jedinec a trvá přibližně pět minut. Obsluha schránky zabere přibližně stejný čas měsíčně (pokud tedy neprovozujete advokátní kancelář nebo potravinářský koncern).

Koupili byste si takovou službu teď, když jste informováni?

Tyto informace byste měli mít předtím, než se rozhodnete pro placenou správu datové schránky. Pokud se po přečtení tohoto článku pro inzerovanou službu rozhodnete, je vaše rozhodnutí zcela v pořádku. Poskytovatel služby již nebude vydělávat na vaší nevědomosti a hrůze z neznámého a vy mu za 200 Kč předáte odpovědnost se o vaší datovou schránku „starat“.

Myslím si, že prodávat se dají i mražené kapky v prášku, pokud je zachována svobodná volba koupě a nejde o oblbování a strašení.

Ale i přes košatou zákonnou ochranu spotřebitelů jsem ve své advokátní praxi každý den svědkem toho, jak obyčejní, důvěřiví lidé znovu a znovu podléhají novým a zase lepším fintám a slibům krásné budoucnosti… A pořád mě to mrzí.

Nezbývá než doufat, že rok 2016 bude více přát zdravému rozumu!

PF 2016

Eva Decroix


comments powered by Disqus