8 nejžádanějších brigád: která je pro vás nejlepší a kolik si můžete vydělat?

26. května 2015

Přemýšleli jste už o tom, jakou brigádu byste si chtěli na léto sehnat? Každá práce má své plusy i mínusy. Proto vám přinášíme jednoduchý přehled 8 nejžádanějších brigád včetně průměrných hodinových výdělků.

Pokud sháníte brigádu na léto a chcete si vydělat co nejvíce peněz, měli byste si zjistit, zda náhodou nemáte v Praze nějakého příbuzného, který by vás za pár korun nechal v našem hlavním městě přes léto bydlet. Důvod je prostý: stejně jako zaměstnanecké platy jsou i pražské brigády nejlépe placené. Většinou i o desítky korun na hodinu více.

V následujícím přehledu osmera brigád však počítáme spíše s průměrnými hodinovými sazbami v rámci celé republiky.

1. Hosteska/promotér

Přes léto se koná velký počet venkovních akcí, a to je vaše příležitost. Oblečete se do firemních převleků či obleků a budete obsluhovat příchozí hosty, či jim u stánku nabízet služby firmy, která si vás najala.

Výhody: Peníze máte vydělané celkem rychle – akce trvají spíše v rámci dnů či týdnů, během nichž si přijdete na větší peníze, než kdybyste někam pravidelně docházeli. Navíc často dostáváte plat denně, takže máte své peníze k dispozici hned. Také se dostanete na zajímavé události a do poutavého prostředí – například na hudební a filmové festivaly nebo sportovní turnaje. Práce je spíše vhodná pro ty, kteří se nestydí a nemají problém bavit se s lidmi.

Nevýhody: Dámy mají přednost. v řadě inzerátů se hledají především hostesky, pokud se jedná o tým žen a mužů, bývá poměr 3:1, ale i větší. Abyste při výběru uspěli, musíte i dobře vypadat: hezky se obléknout a mít spíše štíhlou postavu a pleť bez akné (i když to můžete alespoň zakrýt make-upem). Je to sice povrchní, ale je to tak. Několik dnů práce hostesky nebo promotéra vám ale nepokryje přivýdělek na celé léto, budete si muset domluvit spíše více akcí.

Plat: Zhruba 95 Kč/hod, anglicky mluvící hostesky však vždy dostávají více než 100 Kč/hod.

2. Číšník/servírka

Napadlo vás někdy při návštěvě restaurace, že byste práci číšníka zvládli lépe než ten nešika, který vás zrovna obsluhuje? Prosím, pojďte si to vyzkoušet a uvidíte, že to zase tak jednoduchá práce není!

Výhody: Číšníci a servírky se na léto díky velkému počtu otevřených zahrádek hledají skoro po celé republice. Kolikrát stačí frekventovaná cyklostezka, u níž se na pár měsíců otevře občerstvovací stánek s posezením. Největší výhodu mají turistická místa, kde je během letních měsíců příležitostí k přivýdělku jako hub po dešti.

Nevýhody: Těžko říci, zda je závislost vaší odměny na spropitném výhoda, či nevýhoda. Pro nezkušené servírky a číšníky ale určitě. Starší kolegové vám v prvních dnech tento druh přivýdělku mohou zatajit. Může se také stát, že je váš plat fixní a veškerá „dýška“ shrábne majitel. Proto se první den raději zeptejte, jak se věci mají, ať o těch pár stovek navíc zbytečně nepřijdete.

Lepší pozice jsou navíc často podmíněny předchozí praxí. Jako nezkušení studenti hledající letní brigádu tak můžete na restaurace čtyř- a vícehvězdičkových hotelů se  zajímavým spropitným od cizinců spíše zapomenout. Inzeráty na tento typ práce také často požadují potravinářský průkaz, který pořídíte u svého lékaře zhruba za 100 korun.

Plat: Pro začátečníky kolem 70–80 Kč/hod (+ spropitné).

Jako servírky nebo číšníci se nezapomeňte zkušenějších kolegů zeptat, jak se v daném podniku dělí spropitné.

3. Práce na festivalu

Letní počasí přímo vybízí ke konání festivalů všeho druhu. Můžete tak přiložit ruku k dílu při stavbě jednotlivých pódií, prodávat různé zboží a občerstvení ve stáncích anebo dělat ostrahu.

Výhody: Dostanete se na zajímavé akce a peníze si vyděláte za pár dnů práce. Pokud si ale myslíte, že budete poslouchat své oblíbené interprety a ještě si u toho finančně přilepšíte, jste na omylu. Stánky s občerstvením a předměty všeho druhu jsou většinou v areálu úplně jinde než hudební stage. Pokud si přesto brousíte zuby na konkrétní kapelu, domluvte se s vaším nadřízeným, zda vás na hodinku z práce propustí. Předejdete zbytečnému zklamání a případným hádkám.

Nevýhody: Práce je fyzicky náročná – často pracujete od rána do večera, a když potřebujete usnout, ruší vás festivalové dění. Přibalte si proto raději špunty do uší. Na počasí se také nedá spolehnout, a tak byste s sebou vždy měli mít kvalitní stan, který vydrží pořádný liják i letní bouřku, a dostatek náhradního a hlavně nepromokavého oblečení. Pokud víte, že budete pracovat venku, nezapomeňte si přibalit holínky. Festivalový areál se totiž pár minut po dešti dokáže proměnit v jedno velké bahniště. Třeba takové anglické Glastonbury je tím pověstné.

Plat: Záleží na velikosti akce, u menších festivalů jde cca o 85 Kč/hod, na velkých festivalech vám většinou pod 100 Kč/hod nenabídnou.

4. Hlídání dětí

I rodiče se chtějí někdy pobavit, zpestřit si týden romantickou večeří, a pokud nemají po ruce babičku s dědou, nastává vaše šance, abyste jim na pár hodin pohlídali dítě.

Výhody: Pokud máte zkušenosti alespoň s hlídáním mladších sourozenců, jedná se o ideální způsob, jak si přivydělat pár stovek navíc. Měli byste však vědět, jak malé děti tutově zabavit a nezničit při tom celý byt/dům. Se sháněním brigády vám navíc mohou pomoci rodiče – určitě mají známé, kterým mohou nabídnout, že jim pohlídáte jejich děti. A navíc se za vás zaručí.

Nevýhody: Jedná se o výhradně ženskou práci a ani mladé dámy by neměly jásat předčasně. Inzeráty totiž často poptávají spíše paní na hlídání, ne holku na hlídání. Navíc konkurence je opravdu velká. Na různých webech totiž nabízí hlídání dětí řada mladých slečen, které už mají zahraniční zkušenosti jako au-pair.

Plat: V případě, že hlídáte děti poprvé, očekávejte odměnu ve výši maximálně 80 Kč/hod, zkušené „hlídačky“ si většinou vydělají kolem 100 Kč/hod.

5. Telefonista/ka

Česká call centra nabírají téměř neustále. Je však velký rozdíl, jestli pracujete na tzv. pasivu, kdy zákazníci volají vám, anebo zda musíte aktivně volat lidem z předem určeného seznamu.

Výhody: V řadě call center můžete zůstat i po létě, protože telefonisté se především ve velkých firmách střídají jako na běžícím pásu. Pokud byste potřebovali nějaké školení, dostanete ho zdarma. A jestli mluvíte slovensky, je to velká výhoda – pražská call centra totiž nabízejí i pozice pro studenty s výbornou slovenštinou, kteří si vydělají i o 20 či 30 korun za hodinu více.

Nevýhody: Tento typ brigády je vhodný především pro studenty bez vady řeči. Pokud nemáte obchodního ducha, aktivní telemarketing raději ani nezkoušejte. Většina společností totiž anoncuje hodinovou mzdu například v rozmezí 80–160 Kč/hod. Na vrchní sumu však dosáhnete pouze díky prodejním bonusům, a to ještě pod podmínkou, že z vás bude opravdové obchodnické eso. I pasivní linky mají své nevýhody – občas vám zavolá zákazník, který prostě potřebuje někoho seřvat a vůbec ho nezajímá, že s daným problémem nemáte nic společného.

Plat: Od 75 Kč/hod.

6. Prodej zmrzliny

„Jednu točenou!“ bude asi nejčastější hláška, kterou budete během této brigády slýchat. Jedná se o nenáročnou práci, za níž však nedostanete tak velkou odměnu.

Výhody: Kdo z nás by si nechtěl splnit dětský sen a nestal se aspoň na den zmrzlinářem? Navíc když denně uvidíte tu radost v očích, až budete podávat kornout se studenou pochoutkou malým dětem.

Nevýhody: Většina inzerátů vyžaduje potravinářský průkaz a podpis hmotné odpovědnosti, tudíž je vhodná pro studenty starší 18 let. A pokud budete pracovat ve venkovním stánku, budou vaše výdělky značně záviset na počasí.

Plat: Zhruba 65 Kč/hod.

7. Vedoucí oddílu na táboře

Byli jste alespoň jednou na dětském táboře? Jestli ano, blahopřejeme, právě jste splnili počáteční kvalifikaci na tento druh práce. Ale nejásejte předčasně, jako vedoucí oddílu budete muset ve výběrovém řízení zkušené vedoucí přesvědčit, že umíte zaujmout děti různého věku.

Výhody: Můžete jednoduše zúročit vlastní zkušenosti z předchozích táborů. U tohoto typu brigády většinou dostanete peníze na ruku hned po konci turnusu. A odměna to není vůbec špatná!

Nevýhody: Přece jen po vás tento druh brigády vyžaduje nejvíce zodpovědnosti, navíc za malé děti. Musíte být tedy starší 18 let a ideálně ještě organizační typ, aby vám děti, co se v lese snaží prozkoumat každou větev a strčí do pusy každou bobuli rulík nerulík, nakonec nepřerostly přes hlavu.

Plat: 1 500–2 000 Kč/týden.

Chcete pomáhat na stavbě? Připravte si kvalitní rukavice a svaly!

8. Stavební práce – pomocný dělník

Někteří říkají, že práce rukama ještě nikomu neuškodila. Pokud zastáváte tento názor, můžete se přihlásit jako pomocný dělník a pomáhat tak na stavbách. A to především s přesunem stavebního materiálu, takže si nezapomeňte pořídit kvalitní rukavice.

Výhody: Často se jedná o práci na čerstvém vzduchu, a pokud víte, jak správně zvedat/převážet zátěž, zlepšíte si fyzickou kondici raz dva.

Nevýhody: Tohle není práce pro slabochy. Jistě, svaly si uděláte až na brigádě, ale nějaký základ byste mít měli. Pokud vážíte pětapadesát kilo i s postelí, na pomocného dělníka si raději nechte zajít chuť. Akorát byste na stavbě zdržovali. Řada inzerentů také vyžaduje i řidičský průkaz.

Plat: 75–80 Kč/hod.

Už máte jasno, po kterém typu brigády byste se měli poohlédnout? Neztrácejte čas a zkuste své štěstí hned teď na Annonci v rubrice Brigády! Třeba se pro vás nějaké ideální místečko najde!


comments powered by Disqus